måndag 19 november 2012

JULKÄNSLA!
Min söta mamma har en privat blogg, och idag hade hon delat med sig av sin barndomsjul..
Och även om den inte stämmer in helt på min barndomsjul, då tiderna har ändrats helt enkelt, så är detta ändå grunden till alla julaftnar som jag upplevt med min familj..
Åh dom har varit UNDERBARA


...


"Mina jular upplevde jag på landet, i ett hus utan el eller några moderna faciliteter. Köksspis, kakelugn och öppna spisar sprakade och knastrade. Ljuset kom från stearinljus och fotogenlampor och det låg alltid en ficklampa på hyllan vid batteriradion, så man såg att ta sig till dasset, vedboden, ladugården eller uthuset.En finess fanns - i murstocken hade man satt in en tank och eftersom det fanns en vattenledning från en källa i kohagen fanns det varmvatten till disk, småtvätt och hygien; man vaskade av sig i emaljerade handfat och ibland togs ett stort zinkbadkar in. För den som inte vågade gå ut på dass under natten fanns det pottor.
Tänk nu denna mangårdsbyggnad upplyst, med putsade fotogenlampor, trearmade röda julljusstakar och små julgransljus fastklämda i den pyntade granen, granris utanför köksdörren och julkärve vid fågelbordet. På golven ligger mormors vackra trasmattor som såpskurats i sjön under sommaren och broderade dukar ligger på borden. Någon liten prydnadssak här och var, och på kakelugnsfrisen lekfulla porslinstomtar som bildar orden GOD JUL. Alla är finklädda, alla är glada, mätta efter den fantastiska, traditionella julmaten. Barnen börjar oroligt titta i fönstren; synd det något? Ja, titta! Ute på sjöns is syns en gungande lykta. Skenet försvinner och alla vet att snart, efter en promenad genom kohagen och lite skog så, ja visst, nu lyser lyktan upp valvet under syrenbuskarna och snart bankar det på dörren. Ett modigt barn öppnar dörren och in kommer den efterlängtade, i grova kläder, storväst och röd luva över det skäggiga ansiktet. Han släpar på en stor säck och säger med mullrande röst: Go' jul i stöva! Fenns hä' nåra snälla ba'n?"


/ Mariane - min mamma ♥

2 kommentarer:

 1. Tack älskling!
  Och jag upptäckte ett stavfel, det är lätt hänt när man ligger ner och balanserar datorn på knäna.
  Men, ja, det för sådana minnen julen är speciell för mig.

  SvaraRadera
 2. Helt underbart beskrivet Mariane!!

  Får mig att riktigt längta till julen<3
  Kram Suzette

  www.suziettan.blogg.se

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Det värmer! Och då hittar jag lättare tillbaka till dig ;)